Fűtés klímával? Neked is megérheti!

Egyrészt nincs benne még a köztudatban, hogy légkondicionálóval gazdaságosan lehet fűteni is.

Másrészről az emberek bizonytalanok abban, hogy ez a fűtési forma mennyire érheti meg anyagilag. Sokan gondolják úgy, hogy túl sok áramot fogyaszt.

Viszont ez nem igaz!

Klímával fűtve akár 20-25%-os is spórolhatunk!

Igen, a megfelelő készülék kiválasztásával gond nélkül 20-25%-ot is megtakaríthatunk egy modern gázkazánhoz képest is.

Ezek a klíma készülékek más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor. A hagyományos olajradiátorok az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává. Ez gyakorlatban nagyjából egy az egyben történő energialeadásra elegendő. Azaz a készülék 1kW elektromos energiából fog előállítani 1kW hőenergiát.

Ezzel szemben a fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami ennél négyszer, akár ötször jobb hatásfokot biztosít.

A klímával való fűtésnél az elektromos áram csupán a rendszer működését biztosítja, nem pedig közvetlenül a hő előállításáért felelős. Így egy jó minőségű légkondicionáló készülékkel akár négyszer-ötször hatékonyabban fűthetünk, mint egy villanyradiátorral, de egy modernebb gázfűtéshez képest is 20-25%-os megtakarítást érhetünk el.

Mikor érdemes fűtésre alkalmas klímát beszereltetni?

Új építésű házaknál mindenképp érdemes kiépíteni ezt a rendszert, hiszen egyszerre biztosítja a nyári és téli komfortot, emellett a gázfűtés kiépítési költsége akár a kétszerese is lehet a klíma telepítésének.

Akkor is remek választás lehet ez, ha egy lakásban nem elérhető a gáz, és költséges lenne a kiépítése vagy a kémény kiépítésénél merülnek fel problémák.

Mindenképpen érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, ha nem tudunk mit kezdeni a rendkívül magas gázszámlával.

És a legnagyobb előnye, hogy nyáron a nagy melegben hűteni is tudunk vele!

Vannak kifejezetten fűtésre alkalmas klímák?

Igen, és érdemes is ezeket keresni, ha tudjuk, hogy fűtésre is szeretnénk használni az új klímát.

Ugyan a hagyományos berendezéseken is van fűtés funkció, ezek azonban nem alkalmasak arra, hogy a teljes téli időszakot végig fűtsék, csak az átmeneti időszakban gazdaságosak.

Ennek az az oka, hogy minél hűvösebb van kint, annál jobban romlik a hatásfokuk. Többnyire +5 fokig használhatóak, ez alatt drasztikusan romlik a teljesítményük.

Ezzel szemben az igazi fűtésre alkalmas klímák -15 fok alatt is képesek gazdaságosan biztosítani a lakás fűtését, akár a teljes fűtési időszak alatt is. Némely típusok akár a -20,-25 fokban is zavartalan működésre képesek.

Ezek a hőfokok nem azt jelentik, hogy -15 foknál kikapcsol a készülék és fűtés nélkül maradunk. A megadott határérték csupán azt jelöli, hogy mekkora hőmérsékletig képesek gazdaságosan működni ezek a berendezések. Ennél nagyobb hidegek esetén elkezd jelentősen romlani a hatásfokuk, de szerencsére itthon a -15 fok is nagyon ritka, így emiatt semmiképp sem kell aggódnunk.

További fontos szempont, hogy általában a fűtésre alkalmas klímák nagyobb hőcserélő felülettel rendelkeznek, ezért mind a kültéri, mind pedig a beltéri egységek valamivel nagyobbak is lehetnek hagyományos társaikénál.

Honnan tudhatjuk, hogy egy klíma milyen hatékonysággal működik?

Ezt egy mérőszám mutatja meg: az SCOP, amely az egész fűtési szezonra vetítve mutatja meg, hogy adott készülék hány kW fűtési energiát állít elő 1 kW elektromos energiából.

Ha az SCOP értéke eléri, vagy meghaladja a 4,0-át, akkor a készülékre kedvezményes áramtarifa igényelhető, amely jóval kedvezőbb (30 – 31 Ft/kWh), mint a normális lakossági tarifa (52 – 53 Ft/kWh). A kedvezményes tarifának köszönhetően a klímák egy gázkazánnal (SCOP: 2,5 – 2,8) szemben is versenyképes fűtési eszközök.

Többféle berendezés közül választhatunk, melyek SCOP értéke eléri, vagy meghaladja a 4,0-et. Ráadásul már vannak wifin keresztül vezérelhető, és design klímák is, így sem a kényelemről, sem a szép küllemről nem kell lemondanunk a hatékonyság érdekében.

Egy ingyenes tanácsadás alkalmával a fűtésre alkalma klímákkal kapcsolatban is tudunk bővebb információkat adni, keress minket bátran a Kapcsolat pontban szereplő elérhetőségeinken.


#fűtés #fűtés klímával #klíma

Szakértőnk
havi tippje

Érdemes utána számolnod, hogy vajon milyen költségekkel járna, ha klímával oldanád meg a fűtést a hűvösebb napokon. Meg fogsz lepődni, mennyivel olcsóbb, mint gondolnád!

Kocsmár Tamás

Hogyan kerülheted el a rejtett költségeket egy új klíma beszerelésekor?

Összegyűjtöttünk neked 8 tippet, hogy új klímád beszerelésekor ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Add meg email címed és máris küldjük az útmutatót: